Teologi og tjeneste

Vil du arbejde med teologi og mennesker? Så kan du tage en 1-årig diplomuddannelse i Teologi og tjeneste med fag som sjælesorg, troslære, diakoni, apologetik, mission og praktikforløb - for bare at nævne nogle af fagene.

Uddannelsen i Teologi og tjeneste er beregnet for dig, som gerne vil

  • arbejde i en menighed eller en kristen organisation

  • arbejde med mission i Danmark eller udlandet

  • arbejde som fx kirke- og kulturmedarbejder (sognemedhjælper)

  • eller generelt blive klogere på teologi og mennesker

Uddannelsen tages som fuldtidsstudier over 1 år med 30 ECTS-point pr. semester, men du kan også tage 1-2 fag pr. semester eller bare et enkelt fag. Bestået eksamen udløser godkendte ECTS-point, som du kan tage med videre i uddannelsessystemet.

Følgende fag udbydes til og med foråret 2026

 Efteråret 2025

  • BTM2009 Missionsteologi - 10 ECTS
    Kurset vil give en indføring i det bibelske og teologiske grundlag for kirkens missionsopgave. Med udgangspunkt i gammeltestamentlige tematikker såsom skabelse, gudsbillede, menneskeværd, menneskets fald i synd, udvælgelse og profetier vil det nytestamentlige missionsbudskab drøftes. Her vil særlig Jesu missionsbefalinger, Apostelgerningernes billede af den første kristne mission og Paulus’ missionsteologi være centrale tematikker. Også forholdet til kirkens jødiske arv og til den græsk-romerske verden vil tematiseres ud fra relevante bibeltekster. Kurset giver også en indføring i missionsteologiens historie og en systematiskteologisk begrundelse for mission. Grundlæggende temaer inden for missiologien vil blive undersøgt såsom definitioner af mission, kirkeforståelse og forholdet mellem kristendom og religionerne. Den systematisk-teologiske begrundelse af mission vil særlig drøfte, hvordan den kristne missionsopgave kan udfoldes i vor tid i lys af økumeni og den samfundsmæssige kontekst.
    Underviser: René Sølvsten Nissen

  • BTM1505 Homiletik (prædikenlære) - 5 ECTS
    En sand prædiken bygger bro mellem den bibelske og den moderne verden og må være ligeligt forankret i begge. (John Stott). Faget giver en grundlæggende indføring i forkyndelsens bibelske og teologiske forankring og hvilken funktion, forkyndelsen skal have i menigheden. Forkyndelse er et samspil mellem forkynderen, bibelteksten og tilhørerne. Det lærer man at reflektere over ved at læse relevant pensum, selv skrive og holde en prædiken samt analysere andres. Faget er praktisk vinklet og giver værktøjer til at udvikle sig i rollen som forkynder. Det er muligt at følge faget online, men man skal være fysisk til stede på DBI, når man skal holde sin egen prædiken samt give respons på andres.
    Undervisere: Henrik Nymann Eriksen og Michael Agerbo Mørch

  • TM1515 Evangelieforståelse og praktisk anvendelse del 1 - 10 ECTS sammen med med 2. del i foråret 2026
    Faget strækker sig over ét år fra august 2025 til maj 2026 med 10 samlinger á 4 timer. Forløbet fokuserer på at forstå evangeliet og en missional livsstil gennem undervisning, selvstudium, coaching og praksis. Vi ønsker med andre ord at hjælpe dig til at få større indsigt i evangeliet og missional modenhed, så det fører til frimodighed i mission og glæde i tjenesten for mennesker i din hverdag og i menigheden. Deltagelse forudsætter tilknytning til en menighed og villighed til at omsætte læringen i praksis.
    Undervisere: Jens Bruun Kofoed og Nicolai Techow + gæsteundervisere

  • BTM1001 Indføring i Bibelen - 10 ECTS
    Faget er en gennemgang af Bibelens vigtigste bøger og temaer fra ende til anden, både Gammel og Ny Testamente. I faget arbejder vi med de bibelske teksters historiske baggrund, deres tilblivelse og indhold. Når du har gennemført faget, vil du have et overblik over Bibelen og en god indsigt i bøgernes indhold.
    Undervisere: Christian Canu Højgaard – Gammel Testamente
    Christian Schøler Holmgaard – Ny Testamente

 Foråret 2026

  • Martin Luther - 5 ECTS
    Hvad kan vi lære af Martin Luther om teologi og tjeneste – fx sjælesorg? På 20 timer gennemgår vi prædikener, salmer, breve og uddrag af bøger fra Martin Luther. Vi fokuserer på Luther som sjælesørger for anfægtede og syge mennesker. Vi læser også artikler og uddrag af bøger, der forklarer Luthers teologi og virke som præst og sjælesørger. En del tekster vil være på engelsk.
    Underviser: Peter Olsen

  • BTM2503 Bibelsk etik - 10 ECTS
    Kurset Bibelsk etik undersøger, hvordan Bibelen forholder sig til etiske spørgsmål, og hvordan samspillet mellem Det Gamle og Det Nye Testamente former en bibelsk etik. Vi ser på lovens rolle, etiske idealer, og hvordan bibelske tekster kan vejlede os i spørgsmål som retfærdighed, økonomi, klima og menneskelige relationer. Gennem forelæsninger og gruppearbejde lærer du at identificere relevante bibeltekster og reflektere over deres betydning for nutidens etiske dilemmaer.
    Undervisere: Christian Schøler Holmgaard (NT), Christian Canu Højgaard (GT) og Jens Bruun Kofoed (GT)

  • TM1515 Evangelieforståelse og praktisk anvendelse del 2 - 10 ECTS
    Forløbet fokuserer på at forstå evangeliet og en missional livsstil gennem undervisning, selvstudium, coaching og praksis. Vi ønsker med andre ord at hjælpe dig til at få større indsigt i evangeliet og missional modenhed, så det fører til frimodighed i mission og glæde i tjenesten for mennesker i din hverdag og i menigheden. Deltagelse forudsætter tilknytning til en menighed og villighed til at omsætte læringen i praksis.
    Undervisere: Jens Bruun Kofoed og Nicolai Techow + gæsteundervisere

  • BTM1002 Kirkehistorie og kirkekundskab - 10 ECTS
    Faget kirkehistorie og kirkekundskab giver perspektiv på vores kristenliv og tjeneste. Det hjælper os til at navigere i dagens kirkelandskab ved at give en indføring i hele kirkens historie og alle de vigtigste kirkeretninger. Vi fokuserer især på det, der kan hjælpe os med at forstå forholdet mellem kristendommen og det omgivne samfund og vores kultur.
    Underviser: Finn Aasebø Rønne

Efteråret 2026

  • PT2005 Apologetik - 10 ECTS

  • PT2502 Kristent Lederskab - 10 ECTS

  • BTM1001 Indføring i Bibelen - 10 ECTS

UNDERVISNINGEN

Vi tilbyder både nærværs-undervisning på DBI i København og online undervisning med mulighed for at deltage live, hvis faget udbydes det pågældende semester.

KONTAKT

Kontakt studiekoordinator Peter Greek Kofoed, studiekoordinator@dbi.edu  - 2526 5505 for mere information.

Find en underviser

På uddannelsen møder du en række højt kvalificerede undervisere, der brænder for deres fag. De fastansatte undervisere har som minimum en ph.d.-grad eller er i gang med en. Alle undervisere har forskningsforpligtelse og bidrager på deres felt med gedigen forskning.

Samtidig har underviserne stor praksiserfaring, som de også trækker med ind i undervisningen.
At det er et forholdsvist lille sted, tiltalte mig også, og det har helt sikkert medvirket til, at jeg har følt mig så hjemme og velkommen her. Det halvandet år, jeg hidtil har været her, har været en stor velsignelse for mig både fagligt og personligt.
Jákup Á Lakjuni
Jeg har læst fag på forløbet Teologi og tjeneste på FIUC-CPH på DBI simpelthen fordi, det bl.a. er med til at gøre mig glad. Jeg kan pt. ikke se mig selv på et andet uddannelsessted. Teologien vækker min interesse, fascinerer mig og overvælder mig dag efter dag.
Isak R. Jespersen
Der er et godt samspil mellem teori og praksis, og faglighed og tro. De dygtige undervisere deler ikke blot ud af deres store faglige viden, men også af egne erfaringer fra arbejdsliv og kristenliv, så undervisningen sker med blik for livet uden for og efter studiet.
Johan Andresen
Kontakt
Dansk Bibel-Institut
Leifsgade 33, 6.sal
2300 København S
Tlf.:33 13 55 00
Følg os